Brandwacht bij dakwerkzaamheden

Dakdekken blijft mensenwerk. VGN biedt daarom brandwachten aan waarmee het risico op brand wordt verkleind.

Af en toe komt het voor dat de dakdekker met zijn brander een materiaal in de dakconstructie aansteekt waar dat niet de bedoeling is. Denk daarbij aan stofnesten, maar ook bijvoorbeeld aan folies of isolatiematerialen. Zeker bij grote utiliteitsgebouwen zijn de gevolgen (persoonlijke, materiële en gevolgschade) van een dak-brand dikwijls enorm.

Ook als men zich keurig aan de voorschriften uit NEN 6050 houdt, is het niet uitgesloten dat een dakdekker per ongeluk een dak-brand veroorzaakt. Dit kan al gebeuren door alleen al de eventuele onverschilligheid van de dakdekker. Bijvoorbeeld het roken van een sigaret tijdens de werkzaamheden. bijvoorbeeld het roken van een sigaret tijdens de werkzaamheden.

Dus ook wanneer de dakdekker netjes volgens de norm werkt, kan het mis gaan. En als het mis gaat, gaat het goed mis. Daar zijn voldoende praktijkvoorbeelden van, een dakbedekking op oliebasis brandt enorm en als dat eenmaal in brand staat, is er meestal geen houden meer aan. De schade voor een bedrijf is in die gevallen gigantisch. VGN levert o.a. brandwachten voor dak werkzaamheden. Een potentiële dak brand wordt hiermee al in een vroeg stadium ontdekt, waarmee wordt voorkomen dat de brand zich verder ontwikkelt.

Schadebeperking

Schadebeperking is het belangrijkste doel van de inzet van brandwachten. De brand wordt in een vroeg stadium ontdekt, waarmee de brandwacht en/of de dakdekker al direct handelend kan optreden. Dat is iets anders dan wanneer de buurman midden in de nacht naar de brandweer belt omdat het zo licht is op het dak van de buren.

Als de brand eenmaal woedt, is er meestal geen redden meer aan, en betekent dat in veel gevallen grote schade aan het pand en de inboedel, en dat het bedrijf minimaal een paar weken dicht moet. Dat is wat we met de inzet van de brandwachten willen voorkomen.

Delen